Het glas in lood ontstond vele eeuwen geleden als een element dat verband hield met religieuze symboliek: door de eeuwen heen is het altijd in kerken aangebracht, waar afbeeldingen van heiligen werden getoond of bijbelse passages werden verteld. De moderne toepassing ervan omvat echter niet alleen deze plaatsen, zoals wij hierna zullen zien.

Wat zijn glas in lood ramen en hoe worden ze gemaakt?
De techniek van het vervaardigen van glas in lood ramen is milleniaans en stamt uit de Middeleeuwen. Niet toevallig is het glas in lood sterk verbonden met kerken, aangezien het een van de belangrijkste exponenten is van de gotische stijl – veel gebruikt door de grote Europese kathedralen die tijdens de Middeleeuwen werden gebouwd. In die tijd hadden de grote glas in lood ramen ook de functie van verlichting van de vertrekken, aangezien er geen kunstlicht was.

Het is de moeite waard eraan te herinneren dat het effect van het zonlicht dat door de glas in lood ramen valt een uniek visueel effect heeft, een scenario dat in de Middeleeuwen in verband werd gebracht met de toename van de spiritualiteit en een symbool was van de verbinding tussen de fysieke en de spirituele wereld. Dit is een van de redenen waarom glas in lood ramen gewoonlijk bijbelse passages of voorstellingen van personages uitbeelden.

De fabricage van glas in lood ramen maakt het echter mogelijk elke afbeelding op het glas te projecteren, alles hangt gewoon af van de creativiteit en ervaring van de betrokkenen. Als we begrijpen hoe glas in lood wordt gemaakt, merken we dat het zich aanpast aan elke omgeving, wat betekent dat naast kerken en kathedralen, de schoonheid van het element gemakkelijk wordt getransporteerd naar residentiële glas in lood ramen, naar kantoren of bedrijven, het samenstellen van unieke decoraties.

Het juiste glas
Het soort materiaal dat voor een glas in lood wordt gebruikt, maakt het verschil: zij moeten gekleurd zijn. Dit is een zeer belangrijk punt. Er wordt alleen geschilderd in schaduwen, details van gezichten, voeten, handen of andere tekeningen. Deze details moeten worden aangebracht met keramische verf, die in het glas smelt nadat het door een oven is gegaan.

Hoe wordt glas in lood gemaakt?
De eerste stap is de uitwerking van het project. Dit is het moment waarop de afmetingen van de plaats waar het glas in lood zal worden geplaatst, worden geverifieerd. Met deze maatregelen kunnen de verantwoordelijken van het project de afmetingen van elk van de stukken bepalen.

In de volgorde worden de vormen en kleuren gekozen, waarbij ook rekening wordt gehouden met andere factoren van de plaats, zoals de rest van de decoratieve voorwerpen en de richting van de zon. Deze stap helpt ook bij de precieze bepaling van de stukken die zullen worden gebruikt.

Tenslotte komt de fabricage zelf. Het begint met de vervaardiging van de tekening op ware grootte, die reeds in stukken is verdeeld. De papieren mallen voor elk stuk zijn gemaakt op basis van deze tekening. Als de mallen klaar zijn, wordt het glas uiteindelijk gesneden en ontstaan de stukken. Daarna bestaat het laatste proces uit handelingen die de flexibiliteit, de stijfheid en de weerstand van het glas verhogen.

De installatie – die altijd door een gekwalificeerde vakman moet worden uitgevoerd – gebeurt ter plaatse, stuk voor stuk.

Door