Nederland is een groot land als het gaat om transport. Allerlei goederen komen het land binnen en worden verder verdeeld in het eigen land of worden geëxporteerd naar weer andere landen. Binnen Nederland zijn er ook tal van bedrijven, die allemaal spullen nodig hebben. Deze bedrijven en ondernemers kunnen dan ook zeker niet zonder groothandels. Deze zijn gelukkig ook in grote getalen in het land aanwezig. Welke soorten groothandels kent Nederland en wat is het voordeel van deze groothandels?

De voordelen van de groothandels in Nederland

Bedrijven hebben vaak kosten te maken voor de spullen die ze nodig hebben. Je kunt hierbij denken aan eten en drinken als het bijvoorbeeld gaat om horecabedrijven, maar ook om kantoorartikelen wanneer het gaat om andere soorten bedrijven en meubels. Als bedrijf zul je niet naar winkels toegaan waar particulieren soortgelijke spullen kopen. Dit, omdat je vaak veel meer nodig hebt dan een particuliere winkel aan kan bieden, en daarnaast heb je ook te maken met de kosten die wilt maken voor dit soort spullen. Bedrijven kopen dan vaak ook groots in. Je moet dan kunnen rekenen op goedkope prijzen zodat je als bedrijf niet teveel onkosten maakt en je je eigenklanten kan blijven voorzien. Een belangrijk voordeel van het kopen bij een groothandel is dan ook dat je hier veel meer spullen kunt kopen dan in particuliere winkels, waardoor het voor een bedrijf handiger is om inkopen te doen bij een groothandel. Daarnaast wordt er voor grote oplagen ook veel minder betaald. Levering vind ook vaak plaats met vrachtwagens, waarbij het bedrijf er van uit kan gaan dat alle spullen netjes verpakt zijn en goed afgeleverd worden. Als bedrijf is het van groot belang dat je zo min mogelijk omkijken hebt naar logistieke zaken. Door inkopen te doen bij een groothandel, wordt dit goed afgehandeld.

De soorten groothandels in Nederland

Nederland kent een groot aantal groothandels. Zowel op het gebied van importeurs en exporteurs, is Nederland een land dat hier rijk in is. Importeurs zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de aankoop van goederen op de buitenlandse markt en het verkoop van dit soort goederen op de binnenlandse markt. Daarnaast zijn er ook exporteurs die weer producten uit het eigen land verkopen op de buitenlandse markt. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld handelshuizen. Dit zijn organisaties die een groot assortiment kopen en vervolgens verkopen op de internationale markt. Daarnaast heb je ook groothandels die zich alleen richten op de binnenlandse markt en op de binnenlandse economie.

Voorbeelden van groothandels zijn bijvoorbeeld Makro en Sligro. Dit zijn groothandels die zich vooral hebben gericht op de horeca ondernemingen. Makro daarentegen is ook weer een ideale plek om kantoorartikelen te kopen. Dan zijn er ook groothandels die zich hebben gespecialiseerd in kantoorartikelen. Een voorbeeld hierin is bijvoorbeeld 123inkt.nl. Bij beide bedrijven kunnen ondernemingen terecht voor grote oplagen aan spullen. Je merkt het ook heel goed bij de spullen voor de horeca ondernemers, waar dagelijkse boodschappen bijvoorbeeld in grootverpakkingen te koop zijn.

Zonder groothandels zouden bedrijven en ondernemingen veel duurder uit zijn. Het assortiment is enorm.

Door