Soms heb je bijzonder papier nodig om in te pakken. Als je vloeipapier kopen gaat, dan maak je een goede keuze. Zeker als je mooi zacht papier nodig hebt. Soms wordt het aangeboden als vloeipapier maar het wordt ook wel verkocht onder andere namen:

• Tissue papier

• Zijdepapier

• Zijdevloeipapier

Dit verpakkingsmateriaal wordt graag benut voor het inpakken van flessen drank, van aardewerk of keramiek. De gemiddelde slijter of keramist haalt het papier van de rol maar meestal is vloeipapier in vellen op voorraad bij de inpakker. Je kunt enkele standaardformaten kopen. De meest gebruikelijke is 50 bij 70 cm groot. Deze grootte past goed bij het inpakken van kleding. Het ‘halve’ formaat, dus 50 bij 35 cm, is in trek bij ondernemers die flessen of schoenendozen inpakken. En het derde formaat is het kleinste, 25 bij 35 cm. Deze grootte zie je veel bij parfumeriezaken. 

Vloeipapier kopen in vellen

Waarom is nu juist vloeipapier zo gewild als je gaat verpakken? Dat komt omdat het zijdepapier je producten beschermt en krasvrij houdt. Dat is mogelijk vanwege de zijde-fibers van het papier. Deze papiervezels geven het zijdevloeipapier een fijne zachtheid. Het papier is daarnaast gewild omdat het heel dun is. Per vierkante meter papier kun je uitgaan van minder dan 30 gram. Een standaardvel van 50 bij 70 cm weegt dan nog geen 10 gram. Hoewel het papier de artikelen beschermt, is die bescherming niet volledig. Zie het als een eerste buffer. Als je je artikelen in vloeipapier wikkelt en dan in een mooi tasje of een luxe doos doet, heb je automatisch al een tweede buffer. Bovendien kan de klant een met zijdepapier verpakt product beslist waarderen.

Het maakproces van zijdepapier

Er gaat heel wat aan vooraf voordat je vloeipapier kopen kunt. Na selectie van pulp die van bepaalde vezels is gemaakt, volgt een droogproces. Daarna gaat de pulp de pers in en komt het er als ultradun papier weer uit. Vaak volgt dan nog een chemische behandeling om het papier nog mooier te laten ogen. En ook luxe coatings zijn niet ongewoon; zo krijg je bijvoorbeeld zilver- of goudkleurig papier met een luxe glans.

Met vloeipapier de waarde van je producten verhogen

Zijdepapier geeft je artikelen door de looks een extra waarde. Dat geldt voor kleine sieraden of parfums maar ook voor opgevouwen blouses of jurken. Zijdevloeipapier is gewoon gemaakt voor stoffen want het geeft niet af op textiel. Ook kun je het dunne papier bijna alle kanten opvouwen waardoor het een flexibel pakmateriaal is. Een feestelijke strik maakt het geheel tot een nog mooiere geschenkverpakking.

Vloeipapier kopen in allerlei kleuren en bedrukkingen

Meestal koop je vloeipapier in een witte tint of een zwarte. Ook roze doet het goed. Minder gangbaar maar wel erg mooi is vloeipapier kopen in een metallic kleurtint; denk bijvoorbeeld aan brons. Heb je voor je business veel zijdepapier nodig? Bij wat grotere volumes kun je vrij goedkoop je eigen logo of slogan op het papier laten drukken. Of je papier of etiketten zelfs geheel naar je huisstijl laten voegen. Het ingepakte artikel wordt dan nog een stukje exclusiever. Bij Decoma kan je bijvoorbeeld gemakkelijk etiketten of inpakpapier maken met jouw huisstijl.

Door